helmikuu%202013%20008-normal.jpg

Lauantain leipäkokeilu oli varsin onnistunut, halusin vaaleaa rapeakuorista ja rosoisen näköistä leipää. Ohjeen mukaan tästä olisi pitänyt valmistua kaksi patonkia, mutta tein kolme ciapatta-tyyppistä leipää, joten jos tästä taikinamäärästä aikoo valmistaa kaksi patonkia, niin niistä pitää tehdä metrin pituisia, mikä taas asettaa omanlaisensa haasteet paistamiseen :)

25g hiivaa
1 kg vehnäjauhoja
1 tl sokeria
2 tl suolaa
2-3 rkl öljyä
6-7 dl kylmää vettä
 

Murenna hiiva jauhoihin, lisää sokeri ja suola. Sekoita öljy veteen ja lisää seos jauhoihin. Sekoita nopeasti, älä vaivaa. Peitä kulho ja anna nousta 6-16 tuntia.

helmikuu%202013%20003-normal.jpg

Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen (kolmeen tai neljään) osaan. Taikinaa ei saa vaivata, vaan muotoile siitä haluamasi leivät ja kohota 30-60 min.

Lämmitä sillä välin uuni 250 asteiseksi. Paista leipiä uunin toiseksi alimmalla tasolla 10 min, jonka jälkeen laske uunin lämpö 180 asteeseen ja aseta uunin pohjalle pieni kulho, jossa on vettä. Jatka paistamista vielä n. 30 min.