helmikuu%202013%20005-normal.jpgJa jälleen leipää :) Mä nyt laitan tähän alkuperäisen ohjeen, vaikka oikeiden ainesten puutteessa sovelsin melkoisesti näiden leipien kohdalla. Ja kutsun tätä kahden päivän grahamleiväksi siksi, että tämä leipä vaatii hiukan enemmän aikaa valmistuakseen :)

Juuritaikina:

4 dl viileää vettä
10g hiivaa
4 dl grahamjauhoja (käytin sämpyläjauhoja)

Sekoita ainekset keskenään ja anna seistä peitettynä huoneenlämmössä vähintään 5 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Alustus:

1 rkl siirappia
1-1½ tl suolaa
2 rkl vettä
15g hiivaa
1 dl ruis- tai vehnäleseitä (käytin kauraleseitä)
n 6 dl vehnäjauhoja (mulla kului vain vajaa 5)
 

Lisää juureen siirappi, suola ja lämpöiseen veteen liuotettu hiiva. Alusta leseet ja jauhot taikinaan, kohota. Leivo kaksi leipää, kohota ja paista uunin alatasolla 200 asteessa 30-40 min.

Mä kyllä tykkään näistä juureen tehdyistä leivistä, ihanan rapea kuori tulee. Näitä tulee vaan useimmiten tehtyä vain viikonloppuisin, työpäivien jälkeen usein tarvitsee saada leipää pöytään nopeasti, eli juuria ei silloin ehdi tekemään :) Tai sitten pitäisi vaan oppia suunnittelemaan viikon ruokalistat pidemmälle eteenpäin.