helmikuu%202013%20070-normal.jpg

Meillä leivotaan useimmiten ruokaleipää; sämpylöitä, limppuja, patonkeja jne. Leipää tehdessä olen huono mittailemaan aineksia, laitan vaan summamutikalla aineksia kulhoon ja niin tein tälläkin kertaa, joten resepti on HYVIN suuntaa antava :P

½ litraa piimää
50g tuorehiivaa
1 rkl vaaleaa siirappia
1-2 tl suolaa (meillä tykätään hiukan suolaisesta leivästä, saattoi lipsahtaa reilu kaksi)
2 dl kaurahiutaleita (käytin luomua)
Iso nokare voita sulatettuna (arviolta 10-15g)
vehnäjauhoja (käytin jälleen luomua)

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja lisää suola ja siirappi.
2. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja noin 3 dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaan kunnon sitko.
3. Lisää voisula ja alusta taikinaan senverran vehnäjauhoja, että taikina irtoaa kulhon reunoista.
Anna kohota puolisen tuntia. Leivo kolme patonkia ja kohota jälleen puoli tuntia.
Paista 225 astetta, 12-15 minuuttia.

Näistä tuli aivan älyttömän hyviä. Olen leiponut leipää/sämpylöitä/patonkeja/yms. suunnilleen 20 vuoden ajan, joista viimeiset 5 vuotta melkoisen ahkerasti ja KOSKAAN ennen ei lopputulos ole ollut näin pehmeä. Muuta selitystä en keksi, kuin nuo luomujauhot ja -hiutaleet, sillä mitään muuta uutta ei tähän taikinaan kokeiltu.